Cart (0) · 0,00

Annemarie als landschapsfotograaf

annemarie hoogwoud

NL| ENG

Mijn eerste contact met de camera had ik op 15-jarige leeftijd. We woonden in Watergraafsmeer, Amsterdam. Onze buurman reisde regelmatig af naar IJsland en Groenland en maakte daar foto’s van het landschap en avonden achtereen bekeek ik zijn dia’s. Mijn liefde voor de fotografie is daar op die avonden ontstaan. Eind jaren ‘90 besloot ik de vakopleiding fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn te volgen. Breed opgeleid begon ik mijn loopbaan als fotograaf: van trouwreportages tot rouwreportages en alles daar tussenin, zoekende naar wat mij werkelijk dreef. Na een jarenlange zoektocht in de fotografie vroeg de provincie Fryslân mij of ik de Friese landschappen in beeld wilde brengen. Zes weken lang doorkruiste ik deze prachtige provincie, met mijn camera in de hand.

Mijn wereld veranderde

Ik had mijn bestemming gevonden: alleen, in het landschap ben ik op mijn best. Een memorabele periode. Weg van de hectische wereld, de gehaastheid, de deadlines, het doorhollen zonder om te kijken. Een wereld die ik zo goed ken en af en toe ook weer even nodig had om me te realiseren waarom ik zo graag doe wat ik doe: de schoonheid van het alledaagse landschap vastleggen. Alleen in het landschap, al of niet met mijn camera, voelt als thuiskomen, bij mezelf komen. Daar, te midden van de prachtige natuur, kan ik stilstaan bij wat er is om van daaruit weer verder te kunnen. De innerlijke stilte vinden. Het zijn mijn meditatieve bezinningsmomenten. De fotografie helpt mij te zien wat er is. Dat is de rode draad in mijn leven. Via beelden zoek ik de essentie; die krachtige eenvoud, de schoonheid van het alledaagse. Letterlijk en figuurlijk in het landschap zíjn en een wereld van ruimte creëren. En vanuit die wereld ontvouwen zich andere, nieuwe werelden.”

Mijn grote inspirator

Mijn grote inspirator is Charlie Waite, een bekende landschapsfotograaf uit Engeland. Hij leerde mij dat je een open ‘mind’ nodig hebt om te fotograferen:

“Your mind and attitude to the landscape itself must be in the right shape.”

Hoe je je verhoudt tot het landschap is inderdaad cruciaal. Kijk maar naar mijn foto van de Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Zo’n beeld kan ik alleen vangen als ik de tijd neem. En wacht tot het juiste moment zich voordoet. Als alles samenvalt. Altijd word ik verrast wanneer ik zonder verwachtingen op pad ga. Eenvoudigweg door te wachten en te kijken. De essentie van het landschap toont zich in traagheid.

Foto’s maken verandert mij

En zo ontstaat mijn persoonlijke interpretatie van wat ik zie. Dit brengt me steeds dichter bij de ‘nature of my vision’: ik geloof dat fotografie een manier is om naar jezelf te kijken. Wanneer ik fotografeer en naar foto’s van anderen kijk, kom ik meer over mezelf te weten. Mijn beelden vragen iets van de kijker en doen iets met de kijker. Is dat wat je ziet daadwerkelijk wat je ziet? Ik hoop dat mijn beelden dit laten zien: er is een andere kant dan de hectische, onrustige en harde wereld. Ik hoop dat mijn meditatieve beelden de wereld waarin wij leven een beetje zachter maken. Dat ze je inspireren om stil te staan, langer te kijken, te confronteren… dat ze je een bezinningsmoment geven, bijdragen aan je bewustzijn en uiteindelijk inspireren om nieuwe werelden in jezelf te ontdekken.

Mijn dromen?

Ik heb wel ‘n lijstje! Maar mijn ultieme dromen: mijn werk in een gallery zien hangen, en een simultane expo in Bern en Lissabon van mijn project Nachttrein naar Lissabon… En tja, FOAM of Guggenheim… Dromen mag, toch? Zichtbaar worden met mijn beelden en daarmee de schoonheid, traagheid en zachtheid van de wereld waarin wij leven laten zien. Dat is wat my eye on landscape voor mij betekent.

“A good photograph is a received photograph, an exchange between you and the landscape, in which there is a dialogue between the two of you. It is simply courtesy to allow the landscape to speak.” – Charlie Waite, landscapephotographer

Annemarie Hoogwoud | m 06 51924070

Email mij

Ik behandel uw gegevens met de grootst mogelijke zorg. Lees mijn Privacy Verklaring.

Publications

2018 the quest – a photographic journey based on the novel night train to lisbon 

2017 Vloeiend Landschap, over de toekomst van het fries landschap

2016 Foar in mooi Fryslân, 6 jaar team Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Fryslân

2014 Interview Pf magazine

2014 Interview Digifoto Pro

2013 Jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw

2012 LTO Noord, visie op agrarisch Flevoland

2010 Fotoboek MFA Warns

2009 Advies- en Werkboek De Nije Pleats yn Fryslân

2008 ROC friese poort Sneek, fotoboek nieuwbouw

2007 Streekplan Fryslân

2006 ROMTE, het friese landschap van de toekomst

 

Exhibitions

2018 Gallery Color Amsterdam, the quest, solo exhibition

2013 Seats2Meet Groningen, solo exhibition

2010 MFA Warns, solo exhibition

2010 Gemeente Nijefurd, solo exhibition landscapephotography

2008 Triënnale Apeldoorn, group exhibition

 

Education

2017 Exhibiting and Selling landscape images
Charlie Waite and Luke Whitaker, Light and Land, England

2015 FlowerPhotography
Sue Bishop & Charlie Waite, Light and Land, The Netherlands

2013 Landscape Photography
Charlie Waite, Light and Land, England

2011 Urban Development
Imagelab, Amsterdam

2010 Landscape Photography
Bas Meelker Photography, The Netherlands

2007 Landscape & Architecture photography
Fotovakschool Apeldoorn, The Netherlands

2006 Workflow Digital Photography
NIDF, The Netherlands

1998-2001 Vakopleiding Fotografie
Fotovakschool, Apeldoorn